Jubileumconcert 27 november 2016

Jubileumconcert 27 november 2016

JUBILEUMCONCERT ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van het koor.
27 november 2016.

Het koor zong vol overgave uit de Missa pastoralis bohemica van J.J.Ryba de woorden “Jauchzet nun, froh lokket, jubilieret an diesem Freuden tag”.
Deze vrolijke woorden kleurden het hele concert en wat is het een mooi concert geworden !
Het koor, de solisten, de organist en het orkest hadden veel plezier in het musiceren, de balans was goed en de geboeide, stille aandacht van het publiek zorgde voor een fijne wisselwerking.
Na afloop waren de reacties van het publiek bijzonder positief. Woorden als : geweldig, fantastisch, grandioos, schitterend, boeiend, zeggen genoeg.

Het concert werd geopend met het Magnificat Anima Mea Dominum van Buxtehude (?) waarin de solisten een groot aandeel hadden en het koor antwoordde op de teksten van de solisten. Dat gold ook voor het prachtige Beatus Vir van Vivaldi.
Deze koorwerken werden mooi afgewisseld (met een stuk van Bach en van Purcell) door het enthousiast spelende Candant Symfonie Orkest uit Zeeland.
Hierna was het Te Deum van Mozart aan de beurt , een stuk waar tijdens de repetities van het koor de tanden stevig in gezet moesten worden.
Een aantal koorleden had zich het eerste kwartaal weleens afgevraagd of er met met dit stuk niet een te grote broek aangetrokken zou worden. Men gaf zich maar met vertrouwen over aan het inzicht van de dirigent. Dat vertrouwen groeide en terecht want het resultaat tijdens het concert werd door het publiek enthousiast ontvangen.

Na de pauze werd de herdersmis van Jakub Jan Ryba uitgevoerd.
Toen de dirigent in december vorig jaar aankondigde dit stuk te willen uitvoeren hadden veel koorleden nog nooit van deze componist gehoord en na het beluisteren via you tube was er bij enkele koorleden wel enige scepsis over dit stuk.
Aanvankelijk vroeg men zich af of de volks getinte sfeer van het stuk wel bij de sfeer van het koor zou passen. Bovendien dient het stuk snel gezongen te worden en zijn de vele hoge noten wel erg hoog, met name voor de sopranen.
Gelukkig heeft de dirigent de oren niet laten hangen naar de mening van de sceptici anders was dit stuk waarschijnlijk niet uitgevoerd en dat zou jammer geweest zijn gezien de geweldige reacties van het publiek. Zelfs de sopranen kregen een compliment voor de zuivere klanken die zij lieten horen.
Het orkest was ook enthousiast over het stuk, men had het nog nooit uitgevoerd en het was daardoor een leuke uitdaging.

Vlak voor het concert zei een van de sopranen tegen de dirigent: “Loek, wij gaan er een feestje van maken” Zijn antwoord was : “een feestje ? Een Feest zul je bedoelen“!
En inderdaad, het is een prachtig feest geworden onder het zacht getinte mooie gewelf van de indrukwekkend gemetselde Lourdeskerk, waar het heerlijk zingen is.

Het koor is blij met de inzet, het enthousiasme en de deskundigheid van de dirigent Loek van Dijck.
Nu gaat het koor onder zijn leiding op naar een intiem kerstconcert op 20 december.
Het volgende feest(je) !

c.z.

 

Wilt u het concert nog eens terugkijken en luisteren, klik dan hier.